Slideshow CK

Vukovar
Vukovar
Kutjevo
Vojarna 123. brigade Požega

Trenkovi panduri ponovo nakon 277 godina prolaze glavnim ulicama Beča.

Na poziv Vojne kancelarije Beč, a zahvaljujući Gradu Požegi,  od 20. -22. travnja boravili smo u Beču gdje smo kao predstavnici Grada Požege sudjelovali u  obilježavanju 100. obljetnice viteškog reda  Sv. Jurja u Beču. Okupljanje sudionika svečanosti bilo je u središtu Beča u unutarnjem dvorištu palače  Innere Burghof pred kipom cara Franje I, od kuda je svečani mimohod praćen limenom glazbom krenuo prema katedrali Sv. Stjepana. U mimohodu je sudjelovalo nekoliko stotina sudionika.  Sv. Misa koju je predvodio austrijski vojni ordinarijat je održana u središnjoj bečkoj katedrali Sv. Stjepana, ( ova katedrala je jedna od najviši katedrala na svijetu). Nakon Sv. Mise u katedrali je održana ceremonija uvođenja novih članova u viteški red pod vodstvom velikog meštra reda , Karla von Habsburga.  
Po  izlaska iz katedrale dočekani smo tisućama posjetitelja koji su se našli na glavnom bečkom trgu, nakon svečanog postrojavanja  mimohod  je krenuo glavnim ulicama Beča do svečane dvorane  bečke Gradske vijećnice gdje je održan zajednički ručak, druženje i podjela zahvalnica. 
Ovo je ujedno bila prigoda da obiđemo Beč  te se upoznamo sa znamenitostima ovoga prelijepoga grada. 
U svibnju 1741. godine,  Trenkovi panduri prolaze ulicama Beča gdje ih je dočekala carica Marija Terezija i ostale kraljevske visosti, u memoarima Franje baruna Trenka tako stoji da su 01. travnja krenuli u Nysa u Šleskoj gdje  15. svibnja 1741. i  dolaze, dalje se navodi“ Za moga prolaska kroz Beč dobro su nas pogledale i njihove kraljevske visosti. Zbog toga sam u vojsci imao mnogo zavidnika koji mi nisu bili nakloni. Osjetio sam to vrlo brzo.“ 
 
Na žalost zbog sudjelovanja u službenom dijelu protokola nismo bili u mogućnosti fotografirati određene dijelove protokola.