Slideshow CK

Vukovar
Vukovar
Kutjevo
Vojarna 123. brigade Požega

Panduri u Međugorju i Tomislavgradu

 

Od 06. - 09. srpnja 2018. gostovali smo u Tomislavgradu, gdje su nam domaćini bili duvanjski hajduci tj. Hajdučka družina Mijat Tomić iz Tomislavgrada. 
U sklopu manifestacije "Dani sv. Nikole Tavelića", u petak je u Tomislavgradu obilježen dan općine koji se slavi u spomen na 1924. godinu, kada je u čast tisućite obljetnice krunidbe kralja Tomislava položen kamen temeljac za izgradnju duvanjske bazilike. Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred spomen-obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima.
Ovom prilikom posjetili smo Međugorje te molili križni put do Križevca a nakon toga se poklonili Gospi na mjestu njenoga ukazanja na Podbrdu.
Subota je bila rezervirana za sportske aktivnosti te obilazak kulturni i vjerska obilježja vezana za duvanjski kraj. U nedjelju je u župi sv. Mihovila i spomen-bazilici posvećenoj sv. Nikoli Taveliću u Tomislavgradu svečano proslavljena tradicionalna završna i ujedno središnja proslava dana u čast sv. Nikole Tavelića i spomen na Prvi hrvatski sabor gdje smo zajedno sa hajdučkom družinom sudjelovali u procesiji koja je prošla ulicama Tomislavgrada. Zahvalu za naš dolazak u Tomislavgrad uputio je na kraju misnog slavlja gvardijan franjevačkog samostana u Tomislavgradu Sretan Čurčić. 
Pobjedu Hrvatske reprezentacije smo pratili kod našega dugogodišnjeg prijatelja Miće u Donjem Brišniku nakon čega smo se spustili u Tomislavgrad gdje je bilo veliko navijačko slavlje.
"Povijesna postrojba Trenkovi panduri" i "Hajdučka družina Mijat Tomić" već jedno desetljeće održavaju izuzetno dobre prijateljske odnose. Nekoliko godina zajedno sudjelujemo u zajedničkim projektima kulturnog i povijesnog povezivanja Hrvatskog naroda u dvije države, projekte je uz Grad Požegu financiralo i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske te HBOR.