Slideshow CK

Vukovar
Vukovar
Kutjevo
Vojarna 123. brigade Požega

Rekonstrukcija lica Franje baruna Trenka u Brnu

 

Za nas stranac, porijeklom Prus, rođen u Italiji, najbogatiji čovjek Slavonije koji je za sebe govorio" Ja sam Slavonac" čovjek koji je oformio svoju Slavonsku vojsku koja je žarila i palila čitavom Europom u prvoj polovici 18. stoljeća, čovjek koji se borio za Austrijsko nasljeđe sa svojim slavnim Trenkovim pandurima, koji je u trećoj točki optužnice optužen kako je namjeravao dići u Slavoniji ustanak te ju izdvojiti iz sastava Austro- ugarske monarhije, osoba koju danas spominju u čitavoj Europi i pozitivno i negativno. Vojnik koji je promijenio način dotadašnjeg ratovanja, uveo vojnu glazbu u vojsku, o kome su čitani novinski članci i na američkom tlu, ratnik koji je preživio 102 dvoboja, ljubavnik koga su željele mnoge žene, osoba koja je ostavila dubok trag u vojnom, kulturnom, glazbenom i ekonomskom životu Austro-ugarske monarhije. Slavonac koji se šetao našom Požegom a živio samo nekoliko kilometara dalje, dolazio u Požegu na objede i ostala događanja, otac i muž koji je sahranio svoju suprugu i troje djece u crkvi Sv Duha u Požegi, na kraju legenda kojoj tijelo mumificirano leži u kripti kapucinskog samostana u Brnu već 269 godina, leži ali ne miruje.
trenk 2
 
Naime, 2017. godine krenula su u Brnu Antropološka, forenzička i povijesna istraživanja mumije Franje baruna Trenka. Tim znanstvenika Trenkovu je mumiju krenulo istraživati na KBC Brnu. Iste godine gradski muzej Brno vratio je u ruke kapucina prst Franje Trenka. Znanstvenici su uspjeli rekonstruirati izgled lica Franje Trenka u 3D, tako su nadalje došli do određenih saznanja o samom Trenku. Koja je bila njegova čarolija? Kolika je njegova karizma kada je postao miljenik carice Marije Terezije? Na sva ta pitanja danas se može zahvaljujući suvremenoj tehnologiji dati i odgovor. Temeljem kostiju lubanje i očuvanih mumificiranih mekih tkiva mogu se dati osnovne karakteristike. Bio je visoke preko 180 cm, imao je široko nepravilno lice i veliki nos. Tijekom svoga života bolovao je od zubobolje, dok su u gornjoj desnoj čeljusti evidentirani tragovi čestih upala, bio je pušač. U trenutku svoje smrti nije bio ćelav, koža lica mu je puna čestica baruta. Tim znanstvenika u Brnu pokušavaju rekonstruirati odjeću u kojoj je sahranjen a ovo je prvi puta da su uspjeli mumificirano tijelo pretvoriti u virtualnu stvarnost 3D tehnologijom ispisa u boji. 
2019. godine kada se obilježava 270. godina od smrti Franje Trenka u Špilberku će biti izložba posvećena njegovom imenu te će biti izloženo kompletno rekonstruirano tijelo Trenka. Sada sa sigurnošću možemo reći da su mnogi portreti Trenka izmišljeni, 
Već sada je jasno da sljedeće godine panduri planiraju put u Brno a isto tako se planiraju određena događanja u našem gradu vezano za obljetnicu smrti Franje baruna Trenka.