Slideshow CK

Otvorenje izložbe, Novo lice legende- Franjo barun Trenk u Požegi
Ovako to izgleda kada se pandur ženi
Dan grada Požege
Skupština udruge
Vječno počivalište Franje baruna Trenka u Kapucinskom samostanu u Brnu
Povijesna postrojba Trenkovi panduri u Zagrebu 1942.
Dan grada Požege
Međunarodno vojno hodočašće - Lurd
Međunarodno vojno hodočašće - Lurd
Aurea fest povijesnih postrojbi Požega
Polaganje vijenaca na Ovčari - Vukovar
Pandurski vinski podrum
Trenkovi panduri
Panduri u Mariji Bistrici
Polaganje vijenaca na Ovčari - Vukovar
Iskazivanje počasti žrtvama Vukovara na Memorijalnom groblju u Vukovaru
Vincelovo u Kutjevu d.d.
Panduri u Vojarni 123. brigade u Požega
Vojarna 123. brigade Požega
Skupština Europskog saveza
Kolektivna nagrada Grada Požege
Predsjednica Republike Hrvatske u Požegi
Krštenje mošta vinarije Kutjeva d.d
Prisega ročnika na dragovoljnom služenju vojnog roka- Trg Sv. Trojstva- Požega
Trenkovi panduri na prijemu u Uredu Predsjednice Republike Hrvatske - Pantovčak
U posjetu starim podrumima vinarije Kutjeva d.d.
Trenkovi panduri u posjeti Kapucinskom samostanu u Brnu.
Trenkovi panduri u Gradskom muzeju Grada Brna u Češkoj
Otvorenje izložbe, Novo lice legende- Franjo barun Trenk - Brno , Češka
Otvorenje izložbe, Novo lice legende- Franjo barun Trenk - Brno, Češka
Otvorenje izložbe, Novo lice legende- Franjo barun Trenk u Brnu
Otvorenje izložbe, Novo lice legende- Franjo barun Trenk - Brno, Češka

Gostovanje u Češkoj 28.09.-30.09.2018.

 

Od 28. do 30. rujna ove godine sedam članova udruge boravilo je u češkom gradu Brnu gdje u kapucinskom samostanu leži mumificirano tijelo Franje baruna Trenka. 
Subota do podne je bila rezervirana za obilazak tvrđave Špilberk i Gradskog muzeja Brna. 
U poslijepodnevnim satima zajedno sa domaćinima, koji su nas dočekali i primili, obišli smo kapucinski samostan nakon čega je uslijedio radni sastanak. Na sastanku su prisustvovali  Mag Petr Vachůt, zamjenik ravnatelja Gradskog muzeja Brno i ujedno  koordinator projekta multidisciplinskog istraživanja mumije baruna Franje Trenka, doc. dr. Petra Urbanová sa Zavoda za antropologiju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Brnu, Vladimir Potnar i Jure Šain ispred Trenkovih pandura te prof. Goran Hruška, kao prevoditelj. Ovom prilikom smo doznali da se u Gradskom muzeju Brna u tvrđavi Špliberk slijedeće godine u listopadu priprema međunarodna izložba povodom 270. obljetnice smrti Franje baruna Trenka, do kada će cijelo tijelo biti rekonstruirano 3D printerom. U izuzetno prijatnom i ugodnom razgovoru doznali smo kako je tekao tijek rekonstrukcije u Masarykovog sveučilištu u Brnu i Muzeju grada Brna, a koje je počelo 2017. godine. Cilj ovoga projekta je bilo istražiti mumiju Franje baruna Trenka te napraviti rekonstrukciju cijelog tijela. Tako smo doznali da je Franjo bio visok 184 cm, pušio je keramičku lulu te smo vidjeli kako je u stvarnosti izgledao. Lice mu je bilo puno zrna baruta, bolovao je od zubobolje, imao je robusno široko lice, udubljeno čelo te veći nos. Mumificirano tijelo zajedno sa lubanjom skenirano je CT uređajima na odijelu radiologije Fakultetske bolnice Brno. Lik Franje Trenka uspješno je pretvoren u virtualnu stvarnost te materijaliziran tehnologijom 3D printanja. Lice su rekonstruirali stručnjaci s Katedre računalne grafike i dizajna Fakulteta informatike Masarykovog sveučilišta. 
Trenk je u zatvor došao 1748. godine gdje je 04. listopada 1749. godine umro. Po vlastitoj želji  pokopan u habitu kapucinskog reda u kripti kapucinske crkve u Brnu. Navodi se da je kapucinima ostavio 4000 zlatnika. Od 1749. godine do  1872. godine Franjino tijelo je ležalo ispruženo na zemlji s dvije cigle ispod glave, a 1872. godine na zahtjev Franjinog pranećaka premješteno je u lijes sa staklenim poklopcem koji je javnosti dostupan od 1925. godine.  
Prvo istraživanje Trenka je obavljeno 1983. godine, kako bi se otklonile sumnje da se ne radi o njegovom tijelu, a 1998. godine obavljena je i DNK analiza. 
Mag Petr Vachůt, zamjenik ravnatelja Gradskog muzeja Brno, nas je službeno pozvao na sudjelovanje prilikom otvorenja izložbe 2. listopada 2019. godine u Špilberk, a koji poziv smo, naravno, sa zadovoljstvom prihvatili. Tijekom ove međunarodne izložbe u Brnu sudjelovati će i Republika Hrvatska te Republika Njemačka. Dogovorena je daljnja suradnja naše udruge i Gradskog muzeja Brna te skori dolazak njihovog izaslanstva u Grad Požegu, gdje će biti dogovoreni daljnji koraci ka realizaciji suradnje. Između ostaloga razgovaralo se i o mogućnost preseljenja izložbe u Požegu. 
Ovu suradnju sa radošću prihvaća i gradonačelnik Grada Požege Darko Puljašić, koji je izrazio zadovoljstvo našim radom i obećao svu potrebnu pomoć pri realizaciji ove suradnje. U razgovoru sa gradonačelnikom Darkom Puljašićem članovi Upravnog odbora iznijeli su određene smjernice rada udruge u predstojećem razdoblju.