Slideshow CK

Otvorenje izložbe, Novo lice legende- Franjo barun Trenk u Požegi
Ovako to izgleda kada se pandur ženi
Dan grada Požege
Skupština udruge
Vječno počivalište Franje baruna Trenka u Kapucinskom samostanu u Brnu
Povijesna postrojba Trenkovi panduri u Zagrebu 1942.
Dan grada Požege
Međunarodno vojno hodočašće - Lurd
Međunarodno vojno hodočašće - Lurd
Aurea fest povijesnih postrojbi Požega
Polaganje vijenaca na Ovčari - Vukovar
Pandurski vinski podrum
Trenkovi panduri
Panduri u Mariji Bistrici
Polaganje vijenaca na Ovčari - Vukovar
Iskazivanje počasti žrtvama Vukovara na Memorijalnom groblju u Vukovaru
Vincelovo u Kutjevu d.d.
Panduri u Vojarni 123. brigade u Požega
Vojarna 123. brigade Požega
Skupština Europskog saveza
Kolektivna nagrada Grada Požege
Predsjednica Republike Hrvatske u Požegi
Krštenje mošta vinarije Kutjeva d.d
Prisega ročnika na dragovoljnom služenju vojnog roka- Trg Sv. Trojstva- Požega
Trenkovi panduri na prijemu u Uredu Predsjednice Republike Hrvatske - Pantovčak
U posjetu starim podrumima vinarije Kutjeva d.d.
Trenkovi panduri u posjeti Kapucinskom samostanu u Brnu.
Trenkovi panduri u Gradskom muzeju Grada Brna u Češkoj
Otvorenje izložbe, Novo lice legende- Franjo barun Trenk - Brno , Češka
Otvorenje izložbe, Novo lice legende- Franjo barun Trenk - Brno, Češka
Otvorenje izložbe, Novo lice legende- Franjo barun Trenk u Brnu
Otvorenje izložbe, Novo lice legende- Franjo barun Trenk - Brno, Češka

Panduri u Požegi ugostili prijatelje iz Brna

 

Proteklih dana Požegu je u sklopu dugogodišnje suradnje  sa Povijesnom postrojbom „Trenkovi panduri“ pohodilo izaslanstvo Muzeja grada Brna i  Masarikovog sveučilišta u Brnu, koje su činile četiri osobe, Mag Petr Vachůt, zamjenik ravnatelja Muzeja grada Brno, Ctibor Ostry, povjesničar ,  Mikolaš Jurda, antropolog s Masarikovog sveučilišta u Brnu i Helena Lukaš, kiparica i 3D stručnjakinja koja ima zadaću da oblikuje Franju baruna Trenka. Krajem rujna prošle  godine „Trenkovi panduri“ su boravili u Brnu gdje su posjetili vječno počivalište Franje baruna Trenka.
 
 
 
Požežani Vladimir Potnar predsjednik postrojbe,  Jure Šain tajnik udruge, te prof. Goran Hruška iz požeškog Povijesnog arhiva su upoznati sa tijekom rekonstrukcije mumije baruna trenka u Masarykovom sveučilištu, te metodama medicinskog postupka koje su korištene tijekom istraživanja.Istraživanje mumije Trenka je počelo 2017. godine s ciljem rekonstrukcije cijelog tijela što je pri samom kraju. Tako je požeškim pandurima prezentiran izgled Trenka pri čemu su doznali da je Franjo bio visok 184 cm, pušio je keramičku lulu, a po prvi puta su vidjeli i njegovo stvaran oblik i izgled lica. Lice mu je bilo puno zrna baruta, bolovao je od zubobolje, imao je robusno široko lice, udubljeno čelo te veći nos. Mumificirano tijelo zajedno sa lubanjom skenirano je CT uređajima na odijelu radiologije Fakultetske bolnice Brno. Lik Franje Trenka uspješno je pretvoren u virtualnu stvarnost te materijaliziran tehnologijom 3D printanja.Ovom prigodom u Brnu požežani su pokrenuli inicijativa preseljenja izložbe iz Brna u Požegu što su domaćini i prihvatili kao dobru ideju buduće suradnje.
 
 
 
Nakon povratka iz Brna predsjedništvo „Trenkovih pandura“ gradonačelnika Požege Darka Puljašića izvijestilo je posjetu Brnu i predložilo da grad  i muzej prihvate preseljenje izložbe iz Brna u Požegu, što je prihvaćeno kao i prijedlog buduće suradnje.Prof. Goran Hruška u ime „Trenkovih pandura“ kao njihov počasni član dogovorio je sa djelatnicima Gradskog muzeja Požega daljnje korake za organizaciju izložbe, a izaslanstvo iz Češke primila je ravnateljica Mirela Pavličić Hein sa suradnicima.
 
 
Datum preseljenja izložbe u Požegu još nije utvrđen,a „Trenkovi panduri“ će nastojati da se osim izložbe iz Brna u požeškom muzeju nađu i osobne stvari Franje baruna Trenka u čemu podršku  Hrvatski institut za povijest iz Zagreba.„Trenkovi panduri“ su pozvani na svečano otvorenje izložbe u Brnu od početkom listopada ove godine.
 
 
Tijekom posjeta požeškom kraju gosti iz Brna obišli su Požegu te se upoznali sa kulturno-povijesnim znamenitostima našega grada, pratili su događanja vezano za mimohod povijesnih postrojbi, a primljeni su u gradskoj kući uz ostale predstavnike povijesnih postrojbi. Pored toga posjetili su dvorac Franje baruna Trenka u Trenkovu i vinariju Kutjeva d.d.