Slideshow CK

Otvorenje izložbe, Novo lice legende- Franjo barun Trenk u Požegi
Ovako to izgleda kada se pandur ženi
Dan grada Požege
Skupština udruge
Vječno počivalište Franje baruna Trenka u Kapucinskom samostanu u Brnu
Povijesna postrojba Trenkovi panduri u Zagrebu 1942.
Dan grada Požege
Međunarodno vojno hodočašće - Lurd
Međunarodno vojno hodočašće - Lurd
Aurea fest povijesnih postrojbi Požega
Polaganje vijenaca na Ovčari - Vukovar
Pandurski vinski podrum
Trenkovi panduri
Panduri u Mariji Bistrici
Polaganje vijenaca na Ovčari - Vukovar
Iskazivanje počasti žrtvama Vukovara na Memorijalnom groblju u Vukovaru
Vincelovo u Kutjevu d.d.
Panduri u Vojarni 123. brigade u Požega
Vojarna 123. brigade Požega
Skupština Europskog saveza
Kolektivna nagrada Grada Požege
Predsjednica Republike Hrvatske u Požegi
Krštenje mošta vinarije Kutjeva d.d
Prisega ročnika na dragovoljnom služenju vojnog roka- Trg Sv. Trojstva- Požega
Trenkovi panduri na prijemu u Uredu Predsjednice Republike Hrvatske - Pantovčak
U posjetu starim podrumima vinarije Kutjeva d.d.
Trenkovi panduri u posjeti Kapucinskom samostanu u Brnu.
Trenkovi panduri u Gradskom muzeju Grada Brna u Češkoj
Otvorenje izložbe, Novo lice legende- Franjo barun Trenk - Brno , Češka
Otvorenje izložbe, Novo lice legende- Franjo barun Trenk - Brno, Češka
Otvorenje izložbe, Novo lice legende- Franjo barun Trenk u Brnu
Otvorenje izložbe, Novo lice legende- Franjo barun Trenk - Brno, Češka

Medijski osvrt na dosadašnji rad udruge. 21.12.2020.

 

Brojni nastupi Trenkovih pandura na ponos svoga grada i županije 

Autor : Jelenko Topić 

objavljeno na portalu pozega.eu  21.12.2020. 

safe image

Bez obzira na teške dane, koji su nadamo se iza nas, udruga je uspjela dio planova ipak odraditi, te  imamo 18  aktivnosti. Ove godine ono što je izrazito bitno je predstavljanje Međunarodne izložbe Novo lice legende- Franjo barun Trenk u požeškom Gradskom muzeju sredinom siječnja ove godine – ističe predsjednik Povijesne postrojbe Trenkovi panduri Vladimir Potnar dodajući da je ta izložba u Požegu došla isključivo na njihovu inicijativu, a preseljenje izložbe iz Brna u Požegu je dogovoreno  29.rujna 2018. u  Brnu.

Tada su dobili točne informacije o samom tijeku rekonstrukcije tijela Franje Trenka i po prvi puta vidjeli pravo lice Franje Trenka, te primili poziv za sudjelovanje na otvorenju izložbe u Brnu, gdje su prisustvovali.  Povratkom u Požegu o  tomu su izvijestili gradonačelnika Požege Darka Puljašića, a prof. Gorana Hrušku odredili da odradi sve dogovoreno sa djelatnicima muzeja koji je uključivao i sam dolazak delegacije Grada Brna u Požegu što se dogodio na Dan grada Požege 2019.  godine kada su predstavnici grada Brna i tamošnjeg muzeja bili gosti ove udruge.

-Prijateljstvo grada Brna i naše udruge traje jedno desetljeće. Ove godine u Češkoj  6. listopada u Pragu, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Češke i Udruženja muzeja i galerija Češke Republike na XVIII državnom natjecanju muzeja u kategoriji Muzejsko djelo u 2019, na koji su se prijavila 87 projekata iz 60 muzeja i galerija projekt Gradskog muzeja Brna – Novo lice legende, osvojio je posebnu nagradu. Mgr. Petr Vachut, zamijenik direktora Muzeja Brna nakon nagrade, uputio je Trenkovim pandurima zahvalu na suradnji navodeći kako su oni zaslužili dio te nagrade.  U siječnju ove godine u Požegi je postavljena ista izložba.

 

-Izuzetno nam je drago što je zahvaljujući našoj inicijativi izložba predstavljena ili će uskoro biti u Pakracu, Slavonskom Brodu, Bjelovaru i Gospiću. Pored toga sudjelovali smo udruge na značajnim  vjerskim obilježavanjima u požeškoj katedrali, otkrivanju spomenika u Španovici, Vincelovu u Kutjevu dd, izboru najbolje snaše Brodsko-posavske županije, prisezi 20. naraštaja dragovoljnih ročnika, Picokijadi u Đurđevcu, punjenju festivalskog vina u Kutjevu dd, otvorenju Aurea festa,  vojnom hodočašću u Mariji Bistrici itd – ističe Potnar.

Ove godine su trebali biti organizatori svečanog mimohoda povijesnih postrojbi povodom Dana grada Požege i ugostiti više od 20 prijateljskih postrojbi iz Austrije, Njemačke, Mađarske, Češke, BiH, te naše zemlje, ali zbog situacije sa coronom to je odgođeno. Imali dogovoreno 8 gostovanja izvan granica zemlje, na žalost, nisu održana. Članovi udruge tijekom godine redovno su održavali svoj prostor pripremajući ga za nova uređenja i rekonstrukciju koja slijedi.

Udruga je kroz protekle godine imala 610 izlazaka na području naše države i 35 gostovanja u Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Češkoj, Francuskoj, te BiH. Ovako veliki broj izlazaka istrošio je  odore koje su u jako lošem i poderanom stanju.  Stoga kroz slijedeće tri godine planiraju  izraditi nove odore svim članovima, kako se ne bi morali sramotiti prilikom gostovanja u zemlji i izvan njenih granica gdje ponosno predstavljaju svoj grad Požegu, županiju te slavnu povijest Trenkovih pandura.  

Udruga broji 15 aktivnih i stalnih članova, te 3 počasna člana, zahtjev za članstvo su podnijele tri osobe, ulazak je propisan Statutom i pravilnicima, a ove godine skupština neće raspravljati o prijemu novih članova i tako će biti sve dok se ne steknu za to propisani uvjeti.